Untitled  

 
 
Untitled

МИРОСЛАВ ТРИФУНОВИЋ
дивизиски ђенерал

Рођен 1893, у домаћинској српској кући, у Крагујевцу. У балканском рату унапређен у чин потпоручника за ратне заслуге као питомац војне академије. Током Првог светског рата командује разним јединицама, продире на фронтовима, одликује се храброшћу и прибраношћу, импонира и млађим и старијим и предводи у нападима на непријатељске линије, које су ломили његови војници и задавали тешке ударце душману. Између оба рата напредује редовно до Команданта Дивизије.

У Другом светском рату, после слома, одмах се ставља на расположење ђенералу Дражи Михаиловићу и постаје један од његових најблискијих саветника и сарадника. Дража га распоређује у штаб Врховне Команде, одакле га, 1943, поставља за Команданта Србије и унапређује у чин дивизиског ђенерала.

Са свим снагама Србије, кренуо је 1944 у сусрет Савезницима преко Санџака и Босне. По одласку из Србије, расформиран је Штаб Србије и ђенерал Трифуновић поново је уз Дражу на дужности у штабу Врховне Команде. Одатле је требао бити послат за Команданта окупљених националних снага у Словенију да формира истакнути део Врховне Команде, али услед покиданих веза и удаљених простора између наших националних снага у то време, није се могао пробити према Западу и извршити поверени му задатак.

По новом распореду и плану акције наших јединица у 1945 години, кренуо је на извршење посебног задатка у Србију, тада већ окупирану од комуниста, домаћих изрода и Црвене Армије. Пао је у борби на Дрини и јуначки дао живот за слободу и част Отаџбине.

Тако је служио Богу и Српству, и тако на путу части и славе дао и свој живот овај син мајке Србије и горостас Равне Горе---дивизијски ђенерал Мирослав Трифуновић.

Вечан му покој и вечна слава!