Untitled  

 
 

Untitled

ВОЈВОДА ПАВЛЕ ЂУРИШИЋ

Рођен у јуначком племену братске Црне Горе, васпитан је у породици у којој се историја српства писала ханџаром, гласила џевердаром и певала уз гусле, славни Војвода Павле, после средњошколског образовања, посветио се војном позиву, у којем је показао најлепше врлине и ненадмашне примере чојства и јунаштва, што га је уврстило у ред најбољих команданата и најхрабријих наших витезова у току рата и револуције.

Кроз његову личност, још у првим данима рата, проговорило је црногорско легендарно чојство и јунаштво, када је као командант батаљона стихиским налетом прегазио границу Албаније, ломећи далеко бројније снаге Италијана и Арбанаса, наносећи им тешке ударце код Гусиња, продирући преко Проклетија, да би прешао реке Дрим и Кир, ушао дубоко у албанску територију и избио на домак Јадрана.

О његовом војевању у току рата и револуције, о херојским подвизима његовим и његових јуначких бораца, о тешким губицима које је наносио окупатору и комунистичким крволоцима, могу се књиге писати, а оне ће бити писане. На крају, голготски пут којим је кренуо преко Босне, јуначка и мученичка смрт његова и огромног броја бораца које је предводио, остаће као ненадмашни пример жртве за част и слободу, за коју је толико много дала и жртвовала наша Црна Гора, овенчана и славом и трновим венцем мучеништва.

Нема сумње, суд историје све ће поставити на своје место и дати сваком оно што му припада. Тада неће бити трага онима, који и у наше дане, још за борбу у којој смо с Павлом учествовали, још за живота стотине хиљада живих Павлових сабораца-покушавају бестидно да умање улогу и значај Павлов и да се баце блатом на светлу и свету успомену на њега и десетине хиљада најбољих српских бораца које је он предводио и који положише своје животе на олтар слободе за част Отаџбине.

Што се тиче српског народа, и народног суда, он је изражен у песми и легенди којом су, и славни Војвода Павле и његови борци, овенчани. Ми се том суду, највећем и најправеднијем после Бога, придружујемо и понављамо га кроз песму која никад неће замукнути у Српству, а која гласи:

Ђуришићу млад мајоре,
Команданте Црне Горе,
Црне Горе и Санџака
Где пропаде петокрака!
Нема боја, нема рата
Без Ђуришћ команданта;

Нема боја да се бије
Ђе не стижу јуришлије!
Ђуришићу млад мајоре,
Ти си понос Црне Горе,
Црне Горе и Србије,
И све редом Србадије!